Konkurs!
Humana Rossmann
Baner na stronie blog

Humana poleca

Gluten w diecie dziecka

7 lutego 2017 | Rating artykułu bloga 5
Gluten

Ostatnio, temat podawania glutenu niemowlakom stał się kontrowersyjny. Nawet pediatrzy nie mogą dojść do porozumienia, który moment w życiu dziecka jest najlepszy, aby zacząć wprowadzać do ich diety gluten. Dobrym rozwiązaniem jest obserwacja malucha i zasięgnięcie opinii lekarza pediatry, który zna dziecko.

Gluten- co to takiego?

Gluten jest mieszaniną białek (gluteiny i gliadyny), występujących w zbożach m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. W związku z tym można go znaleźć w wielu podstawowych produktach takich jak: mąka, kasza, pieczywo, makaron itd.

Gluten- czemu taki problematyczny?

Gluten jest obecny w większości podstawowych produktów żywnościowych, stąd takie duże zamieszanie wokół niego. Jeśli więc okaże się, że niemowlak nie toleruje glutenu, trzeba z jego diety wykluczyć wszystkie te produkty, w których gluten się znajduje.

Gluten- co wywołuje jego spożycie?

Są dwie choroby związane z nietolerancją glutenu:

Alergia na gluten- może się pojawić zarówno u malucha karmionego mlekiem matki, jak i sztucznie.  W przypadku alergii, po spożyciu glutenu dziecko miewa kolki, wzdęcia, biegunkę czy też pojawiają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia– jest to choroba spowodowana defektem genetycznym, w wyniku którego organizm produkuje przeciwciała, które uszkadzają struktury w jelicie, przez co jelita nie są w stanie pracować prawidłowo. Do uszkodzeń dochodzi tylko w momencie spożycia glutenu, ponieważ to on jest traktowany jako „ciało obce” i przeciwciała są kierowane przeciwko niemu.

Co ważne, spożycie glutenu może jedynie ujawnić występowanie tej choroby, ale nie może jej wywołać.

Do objawów celiakii, które można zaobserwować u dzieci po spożyciu glutenu, należą:

  • Brak apetytu
  • Niska masa, powolny wzrost
  • Biegunki, wzdęcia, bóle brzucha
  • Zaburzenia w rozwoju
  • Niedokrwistość
  • Nadpobudliwość

Jednak celiakia może początkowo przebiegać bezobjawowo i ujawnić się dopiero w młodości.

Gluten- kiedy i jak wprowadzać?

Do tej pory panują różne opinie na ten temat. Jednak wedle najnowszych badań (które nadal trwają, a wyniki nie wszystkich są zgodne), gluten należy zacząć wprowadzać między 4. a 7.miesiącem życia.

Specjaliści polecają, aby rozpocząć wprowadzenie glutenu poprzez podawanie ½ łyżeczki kaszki czy kleiku dodanego do zupy.

Gluten- co warto zapamiętać?

Warto zapamiętać, że przed wprowadzeniem glutenu do diety niemowlaka najlepiej skonsultować się ze znajomym pediatrą, który pomoże w podjęciu decyzji o tym, który moment będzie najlepszy na wykonanie tego kroku.

Polecamy posiłki Humana w 100% Organic, które nie zawierają glutenu.

Posiłki owocowe 100% Organic: https://humana-baby.pl/kategoria/posilki-owocowe-100-organic/

Posiłki warzywne 100% Organic: https://humana-baby.pl/kategoria/posilki-warzywne-100-organic/

zobacz komentarze
Trwa oddawanie głosu...

Skomentuj wpis