Czat z ekspertem - skorzystaj z porad eksperta

Czat z ekspertem

skorzystaj z porad eksperta

Czat z ekspertem:
Pani mgr inż. Aleksandra Żyła-Pawlak
Dietetyk w Klinice Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych, Pracownik Centrum Zdrowia Dziecka


Archiwum:
Rozszerzanie diety dziecka

KetoKornelia: Dzień dobry, chciałam spytać, co sądzi Pani o całkowitym unikaniu glutenu przez dziecko? Jestem na diecie ketogenicznej, także nawet w momencie karmienia piersią, moje dziecko nie miało styczności z glutenem i chciałabym, żeby to zostało jak najdłużej

Ekspert Humana: Witam. Prawidłowo skomponowana dieta bezglutenowa może być adekwatna pod względem odżywczym. Jednak brak jest przesłanek do stosowania diety bezglutenowej u dzieci zdrowych. Na pewno nie powinno się stosować natomiast diety ketogennej u dzieci bez wskazań medycznych. Pozdrawiam, mgr inż. Aleksandra Żyła-Pawlak

Aurelia: Witam, chciałabym się dowiedzieć co daje małemu dziecku gluten? Jakie są korzyści z jego przyjmowania?

Ekspert Humana: Witam. Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Eliminując gluten z diety musimy wyeliminować wszystkie produkty, które go zawierają. Produkty zbożowe to nie tylko źródło glutenu ale również aminokwasów, składników mineralnych czy błonnika, które są niezbędne w urozmaiconej diecie. Pozdrawiam, mgr inż. Aleksandra Żyła-Pawlak

Ewa: Moje dziecko jest jeszcze na mleku, ale myślę już o rozszerzaniu jego diety. Kiedy jest czas na produkty zawierające gluten? Czy rozszerzanie diety powinno odbywać się etapami?

Ekspert Humana: Witam. Gluten powinniśmy wprowadzić nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 7 miesiącu życia. Początkowo produkty zbożowe zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień) podajemy w niewielkich stopniowo zwiększanych ilościach. To rodzic decyduje co i jak podaje dziecku a dziecko ma prawo zdecydować czy zje posiłek i w jakiej ilości. Obowiązujący schemat rozszerzania diety Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (2014) zaleca stopniowe wprowadzanie produktów z każdej grupy warzyw, owoców, produktów zbożowych czy mięsa/ryb, jaj. Pozdrawiam, mgr inż. Aleksandra Żyła-Pawlak

N: Q

Ekspert Humana: A