Humana benelife AColic
Dla niemowląt od urodzenia
Czym jest siara, czyli pierwsze mleko kobiety? Z czego się składa?
Tuż przed porodem w twoich piersiach pojawia się siara – początkowe mleko dla noworodka. Jaki jest skład siary – tego pierwszego mleka kobiecego? Siara pełna jest protein, witaminy A i chlorków. Ma wysoko stężone białko, sole mineralne oraz leukocyty. Mimo, że jej ilość jest niewielka i wydala się przez 3-4 dni po porodzie, to w wystarczającym stopniu zaspokaja potrzeby noworodka.
Siara nie jest tym samym co właściwe mleko kobiece, oprócz innego składu ma także inną funkcję. Zawiera przeciwciała, które wyścielają nabłonek jelitowy malca i tym samym chronią przed alergenami oraz drobnoustrojami. Zawiera również mniej tłuszczy i węglowodanów od mleka właściwego, więc jest lekkostrawna, a nawet przeczyszczająca, i doprowadza do właściwego wydalania smółki przez dziecko.
Skład mleka kobiecego – właściwe mleko matki
Ponad 70% składu mleka kobiecego stanowi woda, która chroni malca przed odwodnieniem. Reszta to niezbędne dla dziecka:
Problemy z mlekiem kobiecym – zmiana właściwości i składu.
Mleko kobiece potrafi się zmieniać nawet w trakcie jednego karmienia. Na początku jest rzadkie, wodniste i zawiera duże stężenie laktozy, przez co dostarcza energii. Po czasie gęstnieje i zmienia kolor, a wszystko przez tłuszcz oraz białko w nim zawarte.
Bardzo istotne jest, by dziecko ssało pierś, aż zostanie ona całkowicie opróżniona z mleka. Dzięki temu, dostarczy sobie wszystkich niezbędnych składników. Szybkie oderwanie malca i ponowne przystawianie powoduje nadmiar laktozy (cukru).
Skład mleka kobiecego jest zależny od pory roku, dnia oraz kilku innych czynników. W nocy zawiera więcej tłuszczu, stąd możesz odczuć, że maluch szybciej się najada i dłużej śpi. Latem zaś gwarantuje lepsze nawodnienie dziecka podczas upałów, tak by nie trzeba było dodatkowo podawać wody dziecku.
W przypadku niemowlaków, laktacja działa także wspomagająco. Mleko kobiece, należące do mamy wcześniaka jest bogate w duże ilości naturalnego białka potrzebnego do prawidłowego rozwoju dziecka.