Humana benelife AColic
Dla niemowląt od urodzenia
W okresie ciąży Twój cały świat wywraca się do góry nogami. Ciało się zmienia, hormony szaleją, a Ciebie raz po raz ogarnia niepokój o przyszłość. Wszystko to ma wpływ również na Twoją relację z partnerem. Nasz przewodnik będzie towarzyszył Ci przez cały okres ciąży, oferując cenne wskazówki na temat żywienia i wielu innych spraw, które mogą zajmować Cię przed porodem.
Poród zbliża się wielkimi krokami. Nic dziwnego, że zastanawiasz się, co Cię czeka. Z przyjemnością udzielimy kilku porad, które pozwolą Ci mieć pewność, że jesteś gotowa
Już prawie czas. Termin porodu zbliża się wielkimi krokami. Warto pomyśleć o wyprawce do szpitala z wyprzedzeniem, aby w momencie podekscytowania o niczym nie zapomnieć. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie listę najważniejszych rzeczy. Spakuj je do torby i trzymaj pod ręką od siódmego miesiąca ciąży na wypadek gdyby dziecko zechciało przyjść na świat nieco wcześniej.
Nasza wskazówka: Trzymaj torbę w widocznym i łatwo dostępnym miejscu na wypadek, gdyby dziecko postanowiło spłatać figla i zaskoczyć Cię wcześniejszym pojawieniem się na świecie.
I najważniejsza rzecz - powiedz przyszłemu tacie, gdzie schowałaś torbę!
W kwestii żywienia w okresie ciąży obowiązuje jedna prosta zasada: dieta ma być różnorodna i zdrowa. Nie musisz liczyć skrupulatnie każdej kalorii, kupować produktów wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością, ale zachowaj rozsądek.
Twoje dziecko potrzebuje białka, aby jego ciało i narządy mogły się prawidłowo rozwijać. Białko jest najważniejszym materiałem budulcowym naszych komórek.
Białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego to doskonałe połączenie. Do źródeł białka zwierzęcego zaliczamy: mleko, jogurty, twaróg, sery, jajka, ryby i chude mięso. Natomiast źródła białka roślinnego obejmują: ziemniaki, orzechy, produkty pełnoziarniste lub sojowe. W czasie ciąży nie powinnaś rezygnować z mięsa, ponieważ stanowi ono ważne źródło niezbędnych składników odżywczych. Spożywanie 300-600 g mięsa i wędlin (ale nie surowych!) tygodniowo w zupełności wystarczy. Pamiętaj, aby mięso było zawsze dobrze ugotowane lub wysmażone.
Węglowodany, które z pomocą hormonów insuliny i glukagonu regulują poziom cukru we krwi, są ważnym źródłem energii — Twoje dziecko bardzo ich potrzebuje.
Jeżeli nie dostarczysz organizmowi odpowiedniej ilości paliwa, szybko poczujesz się osłabiona. Ważne jest, aby przy wyborze źródła energii kierować się jakością. Produkty pełnoziarniste, warzywa, ziemniaki i owoce powoli uwalniają energię do organizmu. Słodycze zaspokajają głód na krótką chwilę i powoduję, że masz ochotę sięgnąć po więcej. Nasza wskazówka: odżywiaj się dobrze, aby czuć się dobrze.
Tłuszcze są ważne dla rozwoju Twojego dziecka, ponieważ stymulują wzrost.
Dzienne spożycie odpowiedniej ilości tłuszczów (do 80 g) pozwala zaspokoić zapotrzebowanie dziecka na ten składnik, a także dostarcza niezbędnych witamin, które mogą zostać przyswojone tylko po związaniu się z cząsteczką tłuszczu. Najlepiej jest spożywać tłuszcze roślinne wysokiej jakości (np. olej z nasion rzepaku i słonecznikowy oraz oliwę z oliwek), a także mleko. Masło jest produktem wskazanym, ale nie powinnaś przesadzać z produktami o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, takimi jak niektóre wędliny, frytki, majonez, sosy, ciasta itp.
Wszystkie najważniejsze procesy zachodzące w organizmie zależą od równowagi witamin.
Jeśli Twoja dieta jest zbilansowana, nie musisz martwić się o niedobór witamin, nawet w okresie ciąży.
Do najważniejszych źródeł witamin należą: owoce, warzywa oraz nabiał. Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin kupuj świeże lub mrożone owoce i warzywa, spożywaj je na surowo lub gotuj na parze bądź w niewielkiej ilości wody. Zielone warzywa liściaste oprócz niezbędnych witamin zawierają również ważny dla kobiet w ciąży kwas foliowy.
Twój organizm potrzebuje niewielkiej ilości mikroskładników. Spożywane codziennie zbilansowane posiłki zapewnią Ci odpowiednią ilość mikroskładników, poza kilkoma wyjątkami. Poniższe składniki pełnią szczególnie ważną rolę:
ważne minerały z punktu widzenia rozwoju oraz zdrowia zębów i kości, zarówno u mamy, jak i dziecka. Dobrym źródłem tych składników jest mleko i nabiał.
ten składnik mineralny reguluje równowagę wodną, a mówiąc dokładniej - wydzielanie wody z tkanek. Doskonałym źródłem potasu są banany i morele (świeże lub suszone). Jeżeli zauważysz u siebie obrzęki ramion lub nóg, niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem.
bez żelaza krew nie mogłaby spełniać swojej funkcji. Żelazo odpowiada za produkcję hemoglobiny, pigmentu barwiącego krew na kolor czerwony. Zadaniem hemoglobiny jest transportowanie tętnicami tlenu z płuc do każdej komórki w ciele. Niestety żelazo jest dostarczane do organizmu wyłącznie z pożywieniem, a jego doskonałym źródłem są: mięso, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, jarmuż, proso i owies. Witamina C wspomaga, a magnez hamuje przyswajanie żelaza. Dlatego po zjedzonym posiłku odczekaj 2 godziny zanim przyjmiesz tabletki z magnezem na skurcze.
W okresie ciąży nawet nerki pracują na pełnych obrotach i potrzebują większej ilości płynów do prawidłowego funkcjonowania. Powinnaś wypijać przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Dużo mówi się ostatnio na temat kawy, ale dotyczy to wypijania dużych ilości. Dwie do trzech filiżanek kawy dziennie to bezpieczna dawka. To samo dotyczy czarnej herbaty. Uważaj natomiast na napoje słodzone - nektary, Coca-Cola i niektóre soki owocowe są bardzo kaloryczne.
Niemieckie Towarzystwo Żywienia zaleca spożywanie ryb przez kobiety w ciąży raz lub dwa razy w tygodniu w celu zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także jod i selen, których ryby są bogatym źródłem. Ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdują się w tłuszczu ryb zimnowodnych, takich jak łosoś, makrela, śledź, tuńczyk i sardynki. Z uwagi na możliwe skażenie dużych ryb morskich, takich jak tuńczyk, Lucjan purpurowy, zębacz smugowy, bonito i rekin, ryby te nie powinny być spożywane regularnie i tylko w niewielkich ilościach. Przy zachowaniu powyższych środków ostrożności, ryby mogą być produktem zawierającym ważne dla zdrowia kobiet w ciąży składniki. Jeżeli jednak uznasz, że nie chcesz w ciąży jeść ryb, skonsultuj się ze swoim lekarzem na temat suplementacji niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niektóre oleje roślinne, w tym olej z nasion rzepaku, olej lniany i z orzecha włoskiego, można z powodzeniem włączyć do diety. Na rynku dostępne są również produkty z kwasami Omega-3 oraz suplementy diety zawierające kwasy tłuszczowe Omega-3, które pomogą Ci zaspokoić zapotrzebowanie na ten składnik. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli chcesz zacząć przyjmować suplementy diety.
W ciągu pierwszych trzech lub czterech miesięcy ciąży większość kobiet przybiera na wadze z powodu zwiększonego apetytu. Należy spodziewać się, że do terminu porodu waga kobiety w ciąży zwiększy się o 10-12 kilogramów. Należy pamiętać, że są to wartości średnie. Równie dobrze przyrost wagi może być większy lub mniejszy, ale dopóki kobieta spożywa wystarczającą ilość pokarmów nie ma powodów do obaw. Jeśli Twoja waga znacząco się zwiększy, lekarz będzie musiał zacząć ją kontrolować, aby mieć pewność, że mieści się ona w zdrowych granicach.
Stan przedrzucawkowy (zwany kiedyś gestozą EPH) to zespół objawów charakteryzujący się podwyższonym ciśnieniem krwi, któremu mogą towarzyszyć obrzęki i obecność białka w moczu. Sygnałem ostrzegawczym jest często obrzęk palców u rąk i całych stóp, a w bardziej poważnych przypadkach również zawroty i ból głowy, senność, nieostre widzenie, nudności i wymioty. Im poważniejsze są objawy, tym większe jest ryzyko przedwczesnego porodu i wystąpienia zagrażającego życiu matki nadciśnienia. Dla wczesnego rozpoznania schorzenia i podjęcia leczenia niezbędne jest regularne zgłaszanie się na badania prenatalne. Zdarza się, że kobietom udziela się nieaktualnych porad żywieniowych, mających pomóc w leczeniu gestozy. Przejście na dietę ryżową czy przyjmowanie leków moczopędnych z pewnością nie wyeliminują problemu, nie mówiąc o rezygnacji z soli, co też nie jest wskazane. U zdrowych kobiet w ciąży, jak również tych, u których zdiagnozowano stan przedrzucawkowy, zaleca się spożycie soli stołowej w odpowiedniej ilości oraz przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów w ramach zbilansowanej, wysokobiałkowej diety.
O kobietach w ciąży cierpiących na fenyloketoniurię, inaczej hiperfenylolaninemię, mówi się, że chorują na fenyloketonurię matczyną. W takim przypadku zaleca się ścisłe przestrzeganie diety o niskiej zawartości fenyloalaniny podczas całego okresu ciąży. Konieczne jest również częste, regularne badanie poziomu fenyloalaniny we krwi i modyfikowanie diety odpowiednio do wyników badań. Stężenie fenyloalaniny u płodu jest niemal dwukrotnie większe niż u matki, a zbyt wysoki poziom tego aminokwasu może uszkodzić płód (w tym jego mózg lub serce) i doprowadzić do poronienia. Dlatego kobiety z fenyloketonurią muszą dokładnie zaplanować ciążę i odpowiednio wcześnie zgłosić się do lekarza ginekologa, aby nie dopuścić do uszkodzenia płodu na wczesnym etapie ciąży. Z tego powodu zaleca się przejście na ścisłą dietę o niskiej zawartości fenyloalaniny pod nadzorem lekarza jeszcze przed poczęciem dziecka.